AndreJenssen.no | Dette visste du ikke om sukker
537
post-template-default,single,single-post,postid-537,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Dette visste du ikke om sukker

Dette visste du ikke om sukker

At sukker er usunt er ingen nyhet. Visste du at raffinert sukker er værstingen av alt du putter i deg.
Gjennom raffinering av sukker fjerner en alle hjelpestoffene som kreves for å omdanne sukkeret til energi i kroppen. Da er 85% av planten fjernet og man står igjen med et nesten kjemisk rent produkt. Hvitt sukker representerer en form for tomme kalorier som mennesket aldri har spist i fortiden, og som vi heller ikke har behov for. Omdanning av sukker til energi krever en rekke hjelpestoffer som den må få tak i fra annet hold fordi de er fjernet i raffineringsprosessen. Stoffene hentes fra blodet, fra hjernen, fra skjelettet.  1)
Da henter sukkeret altså fra alle lagrene dine slik at den kan omdanne sukkeret til energi. Du føler deg kvikkere men du har kommet ganske dårlig ut. – «Du blir jo utørst av å drikke saltvann – ei lita stund».
    
Sukker forbruker mest av alt kalk og magnesium i kroppen for å omdannes til energi. Har du tomme lager i utgangspunktet, som en konsekvens av for dårlig kosthold, for mye stress eller andre faktorer, vil du oppleve å gå skikkelig i kjelleren av å spise mye sukker. Å spise litt sukker er det ingen som har dødd av. Et betydelig sukkerinntak fører til en (skjult) ubalanse i kroppen som kan gi seg utslag i mange uheldige ting. Høyt sukkerinntak kan kobles til alt fra prolaps, migreneanfall, ADHD til depresjoner. I tillegg senker sukker pH-verdien i kroppsvæskene og fører til at alt for mange av oss har en for «sur-kropp».
I mitt studie om sukker og andre matvarer har jeg kommet over mye spennende. Mye er hentet fra en av de dyktigste på feltet, Ph.D og ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski. Du finner mer om han her. Se også bladet VOF, vitenskap og fornuft hvor det finnes mye spennende lesning. Abonner gjerne på bladet, så støtter du også et viktig arbeide.
I tillegg har min kollega her i Tromsø Ph.D Veronica Bergan, solid innsikt i cellebiologi gjennom sitt forskningsarbeid som immunolog.
Mitt mål er å få opp oppmerksomheten på overdrevet sukkerinntak og inspirere folk til å kutte ut de verste sukker-toppene, og kanskje med å bli kjent med hvilke alternativer som finnes på markedet. Det har alle godt av! Så kan du virkelig leve det søte liv.

 

1) Hentet fra «SUKKER – en snikende fare» av D.V. Poleszynski og I Mysterud. Gyldendal 2004 s. 23-24

Tags:
, , , ,
1Comment
  • Kjell Kvam
    Posted at 16:59h, 02 mars Svar

    Hei! Dette er interessant, og veldig i tråd med det vi selv tenker. Har du mer om dette temaet? Og hva tenker du i forhold til andre søtningsstoffer?

Post A Comment

%d bloggere liker dette: